English

Σχετικά Νέα


Καλό Καλοκαίρι

Η Σχολή Πολιτικών Μηχανικών σας εύχεται Καλό Καλοκαίρι & Καλές Διακοπές.

Η Γραμματεία της Σχολής θα λειτουργήσει ξανά από 23.8.2021

πριν από 2 βδομάδες, 6 μέρες.


Αγαπημένα Μαθήματα Φοιτητών Σχολής Πολιτικών Μηχανικών ΕΜΠ

Στο ακαδημαϊκό έτος 2020-2021, οι τεταρτοετείς φοιτητές της Σχολής είχαν την ευκαιρία να περιγράψουν με απλά λόγια (για ένα ακροατήριο πρωτοετών φοιτητών) ένα περασμένο μάθημα που τους άρεσε.

Το κείμενο ζητήθηκε ως εργασία στην Ενότητα «Συγγραφή Τεχνικών Κειμένων», την μία από τις έξι ενότητες του μαθήματος Εργαστήριο Ανθρωπιστικών Σπουδών, που προσφέρθηκε για πρώτη φορά ως υποχρεωτικό μάθημα του 4ου έτους το 2020-2021.

Το συνημμένο είναι μια επιλογή 24 εργασιών (17 μαθήματα) που ξεχώρισαν ως πιο καλογραμμένες από ένα σύνολο 86 εργασιών (41 μαθήματα).

Συνημμένο αρχείο

πριν από 3 βδομάδες, 5 μέρες.


Διεθνής Διάκριση για το Ερευνητικό πρόγραμμα HYDROUSA

Το ερευνητικό έργο Horizon2020 HYDROUSA (www.hydrousa.org) το οποίο συντονίζει το Εργαστήριο Υγειονομικής Τεχνολογίας της Σχολής Πολιτικών Μηχανικών του ΕΜΠ έλαβε το πρώτο βραβείο στο διεθνή διαγωνισμό “Mediterranean Climate Change Adaptation Awards” (www.medadapt-awards.com/3e-edition/) στην κατηγορία της διατήρησης των οικοσυστημάτων και των φυσικών συστημάτων.

Συνημμένο αρχείο

πριν από 3 βδομάδες, 6 μέρες.


Πρόγραμμα μαθημάτων χειμερινού εξαμήνου 2021-22

πριν από 4 βδομάδες.


Πρόγραμμα επαναληπτικών εξετάσεων περιόδου Σεπτεμβρίου 2021

πριν από 1 μήνας, 2 βδομάδες.


Πράξη Πρύτανη ορισμού Κοσμήτορα Σχολής Πολιτικών Μηχανικών

Συνημμένο αρχείο

πριν από 1 μήνας, 3 βδομάδες.


Εκλογές Διευθυντών Τομέων Σχολής 2021-22

Συνημμένο αρχείο

πριν από 1 μήνας, 3 βδομάδες.


Σημαντικές διεθνείς διακρίσεις του ΕΜΠ - Η Σχολή Πολιτικών Μηχανικών τέταρτη στον κόσμο

Αναδημοσίευση από το την κεντρική ιστοσελίδα του ΕΜΠ

Στην κατάταξη της Σαγκάης (Shanghai Ranking) του 2021, το ΕΜΠ σημείωσε διακρίσεις, με εξέχουσα αυτή στο αντικείμενο του Πολιτικού Μηχανικού. Συγκεκριμένα το ΕΜΠ είναι 4ο στην παγκόσμια κατάταξη στο συγκεκριμένο αντικείμενο και 2ο στην Ευρώπη.

Σημειώνεται πως στο αντικείμενο του Πολιτικού Μηχανικού, το ΕΜΠ ήταν πάντα ψηλά στις διεθνείς κατατάξεις, έχοντας την 7η θέση στην κατάταξη της Σαγκάης για τα τρία προηγούμενα χρόνια και παραμένοντας στους 50 πρώτους για πολλά χρόνια στην κατάταξη του QS. Αλλά είναι η πρώτη φορά που εμφανίζεται στους παγκοσμίως κορυφαίους πέντε.

Ο Πρύτανης του ΕΜΠ κ. Ανδρέας Μπουντουβής αναφέρει: «Πρόκειται για σημαντικό επίτευγμα του ΕΜΠ και ιδιαίτερη προβολή της χώρας, αφού πρώτη φορά στην ιστορία των παγκόσμιων αξιολογήσεων και κατατάξεων των πανεπιστημίων, μια σχολή απ’ την Ελλάδα κατατάσσεται στην πρώτη πεντάδα. Το ΕΜΠ φιλοδοξεί και έχει το δυναμικό να φτάσει πολύ ψηλά. Με προσήλωση στην εξωστρέφεια, σκληρή δουλειά κι επίμονη προσπάθεια για αντιμετώπιση της δυσπραγίας και της οπισθοδρόμησης, επιδίωξη της αριστείας και διεκδίκηση της αναγνώρισής της και ατζέντα δυναμικής παρουσίας στην αιχμή των διεθνών επιστημονικών εξελίξεων, οι δημιουργικές δυνάμεις του ΕΜΠ θα επιτύχουν εξαιρετικούς στόχους».

Ο Κοσμήτορας της Σχολής Πολιτικών Μηχανικών κ. Νίκος Λαγαρός σημειώνει: «Μας ενθουσιάζει το αποτέλεσμα αυτό, το οποίο μας δίνει κουράγιο να συνεχίζουμε τις προσπάθειές μας για υψηλής ποιότητας διδασκαλία και έρευνα, και για αξιοκρατία σε πλαίσιο δημοκρατικής λειτουργίας και διαφάνειας. Και έρχεται σε μια στιγμή που χρειαζόμαστε μια διεθνή ηθική επιβράβευση, αφού η χώρα μας όχι απλά δεν μας επιβραβεύει, αλλά τα μέτρα που έχει πάρει την τελευταία δεκαετία έχουν πλήξει τη Σχολή Πολιτικών Μηχανικών όσο καμιά άλλη. Το καθηγητικό προσωπικό μας έχει μειωθεί στο μισό και ο προϋπολογισμός μας στο ένα δέκατο!».

Η κατάταξη της Σαγκάης του 2021 περιέλαβε 54 γνωστικά αντικείμενα στο χώρο των φυσικών επιστημών, της τεχνολογίας, των βιοεπιστημών, των ιατρικών επιστημών και των κοινωνικών επιστημών. Εξέτασε 4000 πανεπιστήμια από 93 χώρες και στους πίνακες της κατάταξης περιέλαβε πάνω από 1800 απ’ αυτά. Για την ποσοτικοποίηση της επίδοσης των πανεπιστημίων ανά τον κόσμο χρησιμοποίησε πέντε ακαδημαϊκούς δείκτες και συγκεκριμένα αυτούς των ερευνητικών δημοσιευμάτων (Q1), της ερευνητικής επιρροής (CNCI), της διεθνούς συνεργασίας (IC), της ποιότητας της έρευνας (TOP) και των διεθνών ακαδημαϊκών βραβείων (AWARD).

Έντεκα Ελληνικά Πανεπιστήμια περιλαμβάνονται στην κατάταξη, όπως φαίνεται στον πρώτο πίνακα, με το ΕΜΠ να κατέχει τα πρωτεία στις επιδόσεις

Εκτός απ’ το αντικείμενο του Πολιτικού Μηχανικού, το ΕΜΠ εμφανίζεται σε άλλα 14 αντικείμενα, όπως δείχνει ο δεύτερος πίνακας, που περιλαμβάνει και σύγκριση με άλλα 4 πανεπιστήμια που θεραπεύουν αντίστοιχες περιοχές.

Τις τέσσερις καλύτερες επιδόσεις, μετά απ’ αυτές στο αντικείμενο του Πολιτικού Μηχανικού, το ΕΜΠ τις έχει στη θαλάσσια τεχνολογία, στους υδατικούς πόρους, στην τεχνολογία μεταφορών και στον αυτοματισμό και έλεγχο. Αυτά τα αντικείμενα είναι διατμηματικά, αλλά είναι χαρακτηριστικό ότι τα δύο απ’ αυτά (υδατικοί πόροι, τεχνολογία μεταφορών) θεραπεύονται πρωτίστως απ’ τη Σχολή Πολιτικών Μηχανικών, η οποία συμμετέχει σε ένα ακόμη απ’ τα τέσσερα (θαλάσσια τεχνολογία, στο οποίο τα πρωτεία έχει η Σχολή Ναυπηγών Μηχανολόγων Μηχανικών).

Είναι ακόμη ενδιαφέρον το γεγονός ότι το ΕΜΠ διακρίνεται και σε αντικείμενα τα οποία δεν ανήκουν στο κύριο σώμα των διδασκόμενων επιστημονικών περιοχών του, όπως στην ατμοσφαιρική και στην οικονομική επιστήμη.

Αντικείμενο/ Τμήμα/Σχολή

Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο

Πανεπιστήμιο Κρήτης

Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης

Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο

Πανεπιστήμιο Πατρών

Πολιτικών Μηχανικών

4

 

201-300

 

151-200

Θαλάσσιας τεχνολογίας

41

 

 

 

 

Υδατικών πόρων

151-200

 

 

 

 

Τεχνολογίας μεταφορών

151-200

 

151-200

 

 

Αυτοματισμού και ελέγχου

151-200

 

                  

 

 

Ηλεκτρολόγων- Ηλεκτρονικών Μηχανικών

201-300

 

151-200

401-500

301-400

Ατμοσφαιρικής επιστήμης

201-300

151-200

151-200

201-300

201-300

Ενεργειακής τεχνολογίας

201-300

 

301-400

 

 

Φυσικής

201-300

 

401-500

101-150

 

Τεχνολογίας τηλεπικοινωνιών

201-300

 

76-100

201-300

 

Χημικών Μηχανικών

301-400

 

201-300

 

301-400

Μηχανολόγων Μηχανικών

301-400

 

301-400

 

201-300

Μαθηματικών

301-400

201-300

 

 

 

Οικονομικής επιστήμης

301-400

 

 

 

 

Μηχανικών Υπολογιστών

401-500

 

401-500

 

 

 

Ας σημειωθεί ότι το ΕΜΠ δεν έχει ανάλογες επιδόσεις όταν αξιολογείται ως σύνολο χωρίς διάκριση αντικειμένου. Ο λόγος είναι πως είναι μικρό πανεπιστήμιο με επιλεγμένη (τεχνολογική) κάλυψη του όλου χώρου των επιστημών και με μόνο 9 Τμήματα (Μονοτμηματικές Σχολές). Αντίστοιχα, το Αριστοτέλειο και το ΕΚΠΑ έχουν πολλαπλάσια τμήματα το καθένα. Είναι επομένως αναμενόμενο το ΕΜΠ να κατατάσσεται, και στη συγκεκριμένη κατάταξη της Σαγκάης, κάτω απ’ αυτά τα δύο, όταν αξιολογείται ως σύνολο. Η δύναμη και η ποιότητά του αναδεικνύονται όταν εξετάζεται ανά αντικείμενο, όπως δείχνουν τα παραπάνω στοιχεία.

Παρόλα αυτά σε άλλες κατατάξεις βρίσκεται να είναι το πρώτο πανεπιστήμιο της χώρας, όπως στην πολύ πρόσφατη κατάταξη του Οργανισμού QS για το έτος 2022. Το ΕΜΠ, όχι μόνο κατατάσσεται πρώτο στην Ελλάδα, αλλά είναι και το μόνο Ελληνικό ΑΕΙ στα πρώτα 500 του κόσμου, όπως φαίνεται στην εικόνα.

πριν από 2 μήνες, 1 βδομάδα.


Αξιολόγηση της Σχολής Πολιτικών Μηχανικών και πιστοποίησή της στο επίπεδο σπουδών 7

Οριστικοποιήθηκε η αξιολόγηση της Σχολής Πολιτικών Μηχανικών από Επιτροπή πανεπιστημιακών της αλλοδαπής και η πιστοποίηση του Προγράμματος Σπουδών της. Η Έκθεση της Επιτροπής συντάχθηκε τον Μάρτιο 2021 και συμπέρανε ότι η Σχολή είναι πλήρως συμβατή με τα κριτήρια πιστοποίησης. Ειδικότερα η Σχολή και το Πρόγραμμα Σπουδών της συμμορφώνονται πλήρως με 9 από τα 10 κριτήρια και ουσιωδώς με 1 κριτήριο (αυτό της δημόσιας πληροφόρησης). Κατόπιν αυτών, η Εθνική Αρχή Ανώτατης Εκπαίδευσης εξέδωσε Πιστοποίηση ότι το Πρόγραμμα Σπουδών της Σχολής συμμορφώνεται πλήρως με της αρχές του σχετικού Προτύπου Ποιότητας για το επίπεδο σπουδών 7 του Εθνικού και Ευρωπαϊκού Πλαισίου Προσόντων.

Συνημμένα αρχεία

 • Περίληψη : Ελληνική μετάφραση των συμπερασμάτων της Έκθεσης Αξιολόγησης

πριν από 2 μήνες, 3 βδομάδες.


Οδηγίες Διεξαγωγής Εξετάσεων Εαρινού Εξαμήνου ακαδ. έτους 2020-21

πριν από 3 μήνες.


Φόρμα για συμπλήρωση στοιχείων ΑΜΚΑ

Ανακοινώνεται στους φοιτητές της Σχολής Πολιτικών Μηχανικών ότι όσοι θα συμμετάσχουν στην εξέταση των μαθημάτων που θα εξεταστούν με φυσική παρουσία υποχρεούνται να δηλώσουν την συμμετοχή τους και τον αριθμό ΑΜΚΑ στον σύνδεσμο: https://docs.google.com/forms/d/16IJoTCh5G-wkpcl7Q4InhDjmlpT8DViGxKXe7gCxtFU/edit .

Η συμπλήρωση της συγκεκριμένης φόρμας πρέπει να γίνει μέχρι την Τρίτη 25.5.2021.

πριν από 3 μήνες.


Πρόγραμμα εξετάσεων εαρινού εξαμήνου ακαδ. έτους 2020-21

πριν από 4 μήνες, 3 βδομάδες.


Ανακοίνωση εγγραφών εαρινού ακ. έτους 2020-21

Συνημμένο αρχείο

πριν από 6 μήνες, 1 βδομάδα.


Ωρολόγιο πρόγραμμα μαθημάτων εαρινού εξαμήνου ακαδ. έτους 2020-21

πριν από 6 μήνες, 3 βδομάδες.


Οδηγίες προς τους φοιτητές για τηλε-εξετάσεις με τις πλατφόρμες ΜS Teams & ΜS Forms

Συνημμένο αρχείο

πριν από 7 μήνες, 1 βδομάδα.


Πρόγραμμα χειμερινής εξεταστικής ακαδ. έτους 2020-21

Πρόγραμμα

Για την περίοδο ισχύος της ΚΥΑ ΦΕΚ 30 8/1/2021 ή παράτασης αυτής ΟΛΑ τα μαθήματα θα εξετάζονται αποκλειστικά με ΕΞ ΑΠΟΣΤΑΣΕΩΣ μέσα.

Στο πρόγραμμα αναφέρονται και τα εαρινά μαθήματα (επί πτυχίω) , που έχουν δηλώσει άνω των 15 φοιτητών . Για τα εαρινά μαθήματα που δεν αναφέρονται στο πρόγραμμα (που τα έχουν δηλώσει μέχρι 15 φοιτητές, η εξέταση θα πραγματοποιηθεί μετά από συνεννόηση των φοιτητών με τον αρμόδιο διδάσκοντα.

πριν από 7 μήνες, 3 βδομάδες.


Ηλεκτρονικές εξετάσεις - Σύστημα ΔΗΛΟΣ

Παρακαλούνται όλοι οι διδάσκοντες, επόπτες και φοιτητές που θα συμμετάσχουν σε ηλεκτρονικές εξετάσεις να εγγραφούν στο σύστημα ΔΗΛΟΣ. Θα χρειαστεί να επισκεφτούν τον παρακάτω σύνδεσμο του συστήματος, να χρησιμοποιήσουν τη λειτουργία "Σύνδεση" και να ταυτοποιηθούν με τα επίσημα στοιχεία τους στα συστήματα του ΕΜΠ (username@ntua.gr με το username και το password που έχουν στο central).

Μία επίσκεψη αρκεί για την εγγραφή. Όμως χωρίς να την κάνουν έγκαιρα, υπάρχει κίνδυνος να μην μπορούν να καταχωριστούν στις λίστες των εξεταστών/εξεταζόμενων και να χάσουν την πρώτη εξέταση.

πριν από 7 μήνες, 3 βδομάδες.


Πρόγραμμα μαθημάτων χειμερινού εξαμήνου ακαδ. έτους 2020-21

πριν από 10 μήνες, 3 βδομάδες.


Οργάνωση μαθημάτων εξ αποστάσεως

Η Σχολή Πολιτικών Μηχανικών έχει οργανώσει τα μαθήματά της με διδασκαλίας εξ αποστάσεως, βάσει του ισχύοντος ωρολογίου προγράμματος.

Για κάθε επιμέρους μάθημα, οι φοιτητές που είναι εγγεγραμμένοι στο mycourses στο υπόψη μάθημα, λαμβάνουν από την προηγούμενη μέρα email που θα περιέχει έναν σύνδεσμο (link). To email αποστέλλεται από τον διδάσκοντα. Ακολουθώντας τον σύνδεσμο, οι φοιτητές μπορούν να εισέλθουν στη εικονική αίθουσα την ώρα που γίνεται το κάθε μάθημα. Η διδασκαλία είναι αμφίδρομη και οι φοιτητές μπορούν να υποβάλλουν ή να απαντούν σε ερωτήσεις, ή ακόμη και να παρουσιάζουν εργασίες τους (κάνοντας share την οθόνη του υπολογιστή τους).

Για τη συμμετοχή χρειάζεται συσκευή (desktop, laptop, tablet) με μικρόφωνο και κάμερα. Οι φοιτητές θα έχουν απενεργοποιημένα το μικρόφωνο και την κάμερά τους όταν παρακολουθούν, ενώ αυτά θα ενεργοποιούνται όταν μιλούν οι ίδιοι. Το σύστημα που χρησιμοποιείται είναι το https://www.webex.com/.

πριν από 1 χρόνος, 5 μήνες.


Ενημέρωση Πολυτεχνειακής Κοινότητας για τον νέο τρόπο λειτουργίας της Βιβλιοθήκης ΕΜΠ

Συνημμένο αρχείο

πριν από 6 μήνες, 2 βδομάδες.


Πολιτική Ποιότητας

Συνημμένο αρχείο

πριν από 8 μήνες, 3 βδομάδες.


Η Έρευνα στην Οδική Ασφάλεια στο ΕΜΠ κατατάσσεται 2η καλύτερη στην Ευρώπη και 6η στον κόσμο 2019

Ερευνητική Ομάδα Οδικής Ασφάλειας του Τομέα Μεταφορών και Συγκοινωνιακής Υποδομής της Σχολής Πολιτικών Μηχανικών ΕΜΠ κατατάσσεται ως 2η καλύτερη στην Ευρώπη και 6η καλύτερη στον κόσμο σε επιστημονικό έργο οδικής ασφάλειας, σύμφωνα με πρόσφατη δημοσίευση στο έγκριτο επιστημονικό περιοδικό Accident Analysis and Prevention. Επιπλέον, ο Καθηγητής ΕΜΠ Γιώργος Γιαννής εμφανίζεται ανάμεσα στους επιστήμονες με τη σημαντικότερη συνεισφορά παγκοσμίως. Η κατάταξη αυτή βασίζεται στη συστηματική ανάλυση όλων των ερευνών οδικής ασφάλειας που δημοσιεύτηκαν στα Science Citation Index Expanded (SCIE) και Social Sciences Citation Index (SSCI) ανάμεσα στο 2000 και στο 2018.

HEAL-Link

Συνημμένα αρχεία

πριν από 2 χρόνια, 7 μήνες.


Οι φοιτητές της Σχολής Πολιτικών Μηχανικών κατακτούν το Πρωτάθλημα Καλαθοσφαίρισης του ΕΜΠ

Την πρώτη θέση κατέλαβε στο Εσωτερικό Πρωτάθλημα Καλαθοσφαίρισης του ΕΜΠ του 2018 η ομάδα των φοιτητών της Σχολής Πολιτικών Μηχανικών. Στο πρωτάθλημα συμμετείχαν συνολικά 18 ομάδες από τις σχολές του Πολυτεχνείου. Τα παιχνίδια πραγματοποιήθηκαν στο κλειστό γυμναστήριο της Πολυτεχνειούπολης Ζωγράφου. Η διοργάνωση ξεκίνησε τον Μάρτιο του 2018 και η τελική φάση (final four) διεξήχθη τον Δεκέμβριο του ίδιου έτους. Η ομάδα των νικητών απαρτίστηκε από τους παρακάτω φοιτητές (με αλφαβητική σειρά):

 • Θοδωρής Αγόρης
 • Γιώργος Βίτσος
 • Κώστας Βλαχάκης
 • Άκης Γκολέμης
 • Παναγιώτης Δημητριάδης
 • Ρωμανός Ιωαννίδης
 • Βασίλης Καλλιμογιάννης
 • Αλέξανδρος Σιαμόπουλος
 • Κώστας Φακοπουλίδης

Η Σχολή συγχαίρει τους νικητές και τους εύχεται καλή συνέχεια σε όλους τους τομείς.

Συνημμένα αρχεία

πριν από 2 χρόνια, 8 μήνες.


Επίσημη επίσκεψη του Κοσμήτορα της ΣΠΜ στην Κίνα

Την εβδομάδα 15-23 Σεπτεμβρίου 2018, πραγματοποιήθηκε επίσκεψη, μετά από πρόσκληση, του Κοσμήτορα της ΣΠΜ κ. Ν.Δ. Λαγαρού και του Διευθυντή του ΜΔΕ «Δομοστατικός Σχεδιασμός και Ανάλυση Κατασκευών» κ. Β. Κουμούση, στο Πανεπιστήμιο του Fuzhou που εδρεύει στην ομώνυμη πόλη στην Κίνα και στη Σχολή Μεταπτυχιακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Tsinghua που εδρεύει στο Shenzhen στην Κίνα. Σκοπός της επίσκεψης ήταν η διερεύνηση συνεργασιών σε εκπαιδευτικό και ερευνητικό επίπεδο με τα δύο Κινεζικά Πανεπιστήμια. Ας σημειωθεί ότι το Πανεπιστήμιο Tsinghua κατατάσσεται μεταξύ των 10 καλύτερων Πανεπιστημίων του κόσμου στις επιστήμες Μηχανικού στις περισσότερες διεθνείς κατατάξεις (Shanghai, QS, USNews).

Η αντιπροσωπεία της ΣΠΜ του ΕΜΠ επισκέφθηκε εργαστήρια τμημάτων των Πανεπιστημίων Fuzhou και Tsinghua και συναντήθηκαν με τα μέλη των εργαστηρίων αυτών εξετάζοντας την δυνατότητα συνεργασιών. Επίσημες συναντήσεις πραγματοποιήθηκαν με τον Secretary, Chairman of the University Council, Mr. CHEN Yongzheng (Fuzhou University) και τον Associate Dean, Prof. YANG Rui Dong (Tsinghua University). Αντιπροσωπείες και των δύο Πανεπιστημίων είχαν τον Ιούνιο επισκεφθεί το ΕΜΠ.

Με τον Mr. CHEN Yongzheng (Fuzhou University) συμφωνήθηκε η ανάπτυξη διμερών επαφών με στόχο:

 • Την ίδρυση International Joint Labs με αντικείμενα που σχετίζονται με τα «Λιμενικά Έργα» και την «Προστασία Μνημείων και Πολιτιστικής Κληρονομίας».
 • Τη συνεργασία σε ερευνητικό επίπεδο μέσω υποβολής κοινών ερευνητικών προτάσεων στα πλαίσια διμερών και ευρωπαϊκών προγραμμάτων.
 • Τη διερεύνηση δημιουργίας κοινών εκπαιδευτικών μεταπτυχιακών προγραμμάτων.

Με τον Prof. YANG Rui Dong (Tsinghua University) συζητήθηκε η δυνατότητα υπογραφής μνημονίου συνεργασίας (MOU) σε ιδρυματικό επίπεδο και συμφωνήθηκε η ανάπτυξη διμερών επαφών με στόχο:

 • Τη συνεργασία σε θέματα που αφορούν την Υγειονομική Τεχνολογία (με τον Καθηγητή GUAN Yuntao, Διεύθυνση Περιβάλλοντος) και την Ενέργεια (με τον Καθηγητή JIANG Yuelu, Διεύθυνση Θαλάσσιων Επιστημών). -Τη συνεργασία σε ερευνητικό επίπεδο μέσω υποβολής κοινών ερευνητικών προτάσεων στα πλαίσια διμερών και ευρωπαϊκών προγραμμάτων.
 • Την ανταλλαγή φοιτητών και μελών ΔΕΠ.

Συνημμένο αρχείο

πριν από 2 χρόνια, 10 μήνες.


Θεσμοθέτηση του Διπλώματος του Πολιτικού Μηχανικού του ΕΜΠ ως μεταπτυχιακού

Συνημμένα αρχεία

πριν από 2 χρόνια, 11 μήνες.


Οδηγός Σπουδών 2018-19

Συνημμένο αρχείο

πριν από 2 χρόνια, 11 μήνες.


Επιθεώρηση φράγματος Damte, Αιθιοπία, Μάιος 2018

Το 2001, με την εργασία της τότε μεταπτυχιακής φοιτήτριας της Σχολής Πολιτικών Μηχανικών ΕΜΠ Ευγενίας Αραπάκη (βλ. παρακάτω σύνδεσμο) ξεκίνησε μια προσπάθεια κατασκευής του μικρού αρδευτικού φράγματος Damte, στη νοτιοδυτική Αιθιοπία, ως πιλοτικού έργου για την αντιμετώπιση των εκτεταμένων προβλημάτων ξηρασίας στην Αιθιοπία. Η προσπάθεια τελεσφόρησε (το 2006), με πλήρη χρηματοδότηση του έργου από ελληνικές πηγές και με συμμετοχή και άλλων φοιτητών και καθηγητών της Σχολής.

Τώρα η τελειόφοιτη φοιτήτρια της Σχολής Ιωάννα Κουκή εκπονεί διπλωματική εργασία σχετικά με την αποτίμηση της φράγματος. Μεταξύ 8/5 και 14/5/2018, πραγματοποιήθηκε αποστολή της Σχολής στην περιοχή με την εν λόγω φοιτήτρια και το μέλος ΕΔΙΠ Δρ. Χαρη Σαρόγλου. Η αποστολή έγινε δυνατή χάρη στη υποστήριξη και οργάνωση της Επίτιμης Προξένου της Αιθιοπίας στην Ελλάδα Τερίνας Αρμενάκη, η οποία κατάφερε να βρει και χορηγούς για την αποστολή. (Η Σχολή δεν συνέβαλε οικονομικά). Σκοπός της επίσκεψης ήταν η επιθεώρηση της σημερινής κατάστασης για την αποτίμηση της λειτουργίας του φράγματος και την επισήμανση τυχόν προβλημάτων.

Το μικρής κλίμακας, αλλά μεγάλης σημασίας φράγμα Damte, είναι ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα της ευεργετικής επίδρασης που μπορούν να έχουν τα έργα του πολιτικού μηχανικού στις συνθήκες ζωής των ανθρώπων και τοπικών κοινωνιών.

Συνημμένα αρχεία

 • Φωτογραφία 1 (452,3 KB): Γενική άποψη του αρδευτικού φράγματος Damte από την κατάντη πλευρά του.
 • Φωτογραφία 2 (181,5 KB): Ο Δρ. Χ. Σαρόγλου, μέλος ΕΔΙΠ της Σχολής Πολιτικών Μηχανικών και η κα. Ιωάννα Κουκή, τελειόφοιτη της Σχολής, ανάμεσα σε κατοίκους της περιοχής.
 • Φωτογραφία 3 (447,5 KB): Συνάντηση της αποστολής του ΕΜΠ με τους κατοίκους της περιοχής που έχουν ωφεληθεί από τη λειτουργία του φράγματος.

πριν από 3 χρόνια, 3 μήνες.